En … denk jij dat jij je – net als ik – ook nuttig kunt maken voor (de kinderen van) Hamro Gaun? Ik denk van wel, hoe? lees maar aan het einde van dit verhaal.

Maar eerst ff dit: Bedankt voor de reacties, vind ik heel leuk. Nog niemand heeft de juiste vertaling gegeven en ja, mijn eigen familie mag wel mee doen, maar familie van andere vrijwillligers niet smiley. En ja, het heeft iets te maken met koffie, dat was niet zo moeilijk hè, maar ik wil de exacte vertaling!

Zoals beloofd zou ik iets vertellen over de dingen op Hamro Gaun.
Hamro Gaun is Nepalees voor Ons Dorp. Hamro Gaun is opgezet door René Veldt, oprichter van de Stichting Veldwerk Nederland, en is bedoeld als kindertehuis voor wezen en half-wezen.
Ook is er een Daycare Centre (DCC) aan Hamro gaun verbonden waar (zeer) arme kinderen uit de omgeving opvang en educatie krijgen en waar ook opleidingen verzorgd worden voor kansarme vrouwen uit de omgeving. Hamro Gaun bestaat uit een aantal gebouwen op een eigen stuk grond iets buiten het dorpje Sankhu. Je vindt er de volgende gebouwen en andere zaken:
Het hoofdgebouw, waarin de livingroom/eetkamer voor de kinderen is gevestigd, de keuken, een ontvangstruimte, kantoren voor de staf, een bibliotheek (library) en enkele slaapzalen voor (gehandicapte) kinderen. Op dit moment zijn er nog geen gehandicapte kinderen op Hamro Gaun, maar alles wordt in de gelegenheid gebracht om ook deze kinderen op te kunnen vangen.
Verder zijn er op het terrein twee gebouwen met slaapkamers, douche- enwc-ruimte en een livingroom, één gebouw voor de jongens en één voor de meiden. Per gebouw zijn er 4 slaapkamers. Op elke slaapkamer staan 2 stapelbedden, zodat er 4 kinderen op één kamer slapen. Dus in totaal kunnen op Hamro Gaun 16 jongens en 16 meisjes worden opgevangen.
Dan is er een boerderij (gedeeltelijk nog in aanbouw) met een (groente)tuin en plastic kassen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk eigen groenten e.d. te verbouwen. Eén van de projecten is het kweken van champignons. Helaas lukt dat nog niet het gehele jaar door ivm het klimaat, maar op zich kan dit project zeer lucratieve zijn, aangezien champignons relaties duur zijn. Ook zijn er een paar visvijvers op Hamro Gaun, waarin zowel vis voor consumptie als voor sier gekweekt kunnen worden. Het zijn niet zulke hele grote vijvers hoor, ik schat ongeveer 6 a 8000 liter per stuk.
(Mijn vijver thuis is groter smiley).
Ook kunnen op deze boerderij enkele koeien, geiten en kippen worden gehouden. Momenteel is er nog maar één koe, maar als de boerderij af is komen er meer koeien en ook geiten en kippen. Eén van mijn klussen is het maken van kippenhokken.
Verder is er dus het DCC (Day Care Centre) en in aanbouw is een nieuw vrouwen opleidingscentrum. Op het DCC worden dagelijks ongeveer 35 kleine kinderen uit de omgeving opgevangen. Hier is ook een vrijwilligster aan het werk (Ans). Deze kinderen krijgen naast een (heel goeie!) schoolopleiding, met veel engels, ook te eten en worden zelfs één keer per week kompleet gewassen en … ontluist !! Ook krijgen ze van Ans computerles op een speciaal kleine kinderen computer.
Dwars door het terrein loop een kunstmatig aangelegde rivier, die een verval van zo’n tien meter heeft en uitkomt in een rivier aan de achterzijde van het terrein van Hamro Gaun. Van dit hoogteverschil wordt gebruik gemaakt om een hydropower unit en een “waterhamer” aan te drijven. In een volgende aflevering kom ik hier op terug.
Tot slot noem ik de bron en watertoren. Op het terrein is een bron met heel schoon water ontdekt (bijna direct drinkbaar, voor nepalezen). Dit water wordt opgepompt en naar grote vaten (4 x 3000 liter) die in een watertoren staan (zie foto) gepompt. Hierdoor is er op Hamro Gaun altijd een grote hoeveelheid drinkwater aanwezig. Het water wordt dartoe nog een keer gefiltert over een actief filter. Zelfs ik dan dat water drinken.
Zoals ik al eerder ergens in deze blog heb genoemd zijn er op Hamro Gaun een aantal “technische wonderen”. Dingen om energie op te wekken en voorzieningen om zeer milieu vriendelijk te kunnen leven. In de volgende aflevering ga ik een aantal van deze “wonderen” beschrijven, zoals het opwekken van warmte met spiegels om te kunnen koken, opwekken van elektriciteit mbv een hydropower installatie en het opwekken van biogas, maar zoals gezegd later meer hierover.

Nu nog ff terugkomen op WAT JIJ VOOR HAMRO GAUN KUNT BETEKENEN!

Je zult begrijpen dat er nog veel op Hamro Gaun moet gebeuren en dat er ook veel onderhoud nodig is, zeker gezien het klimaat hier (zeer natte en zeer droge tijden).
Dit is dan ook één van de dingen waar ik me mee bezig hou. Echter goed gereedschap is hier niet veel aanwezig. We moeten het hier veelal hebben van (afgedankt!) gereedschap uit Europa of gereedschap wat vanuit Nederland (door o.a. vrijwilligers) wordt mee genomen. Zo is er bv geen goeie boormachine en de accuboor/schroefmachine werkt niet meer.
Ik heb inmiddels een paar dingen uit eigen portemonnee gekocht, omdat er geen geld (niet genoeg geld) is om deze dingen te kunnen kopen. En nu heb ik dus een vraag AAN JOU.
JIJ kunt heel gericht meehelpen door ons te steunen in de aankoop van een aantal gereedschappen die we nog graag zouden willen hebben (en die hier wel te koop zijn), zoals bv een hogedrukspuit om de gebouwen en straten en de boerderij af en toe schoon te kunnen spuiten. Ook een schuurmachine zou geweldig zijn, omdat er regelmatig toch veel geschuurd moet worden, denk maar eens aan al die kozijnen in de verschillende gebouwen. Maar ook een simpele ijzervijl is nodig en de ijzerzaag is eigenlijk ook aan vervanging toe, ook een baco is er niet. Je ziet het heel concrete dingen. Dus als jij wat geld over hebt, kan ik die dingen aanschaffen en draag jij gericht bij aan het geluk en de opvoeding/onderwijjs van arme kinderen!!!! Daarom, doe mee! en help op deze manier de kinderen van Hamro Gaun. Maak een paar Euro (elke Euro is er één!) over op rekening 4109023 t.n.v. H.Pater te Bedum onder vermelding van “gereedschap voor Hamro Gaun”.

En o ja, voor jou informatie: de mensen hier (ook de stafleden van Hamro Gaun) verdienen zo ongeveer 3000 Rupies per maand. Dat is ongeveer 30 Euro! Je kunt je dus wel voorstellen dat gereedschap hiervan kopen dan ook niet aan de orde is.
Ik denk dat jij gemakkelijker iets kunt missen toch ??

Namens de kinderen en de staf al vast hartelijk dank.

Henk