En … dan is daar eindelijk toch nog een verhaal over “de technische wonderen” van Hamro Gaun. Op de valreep zou ik bijna zeggen, want nog een dikke week en dan vertrek ik al weer naar Nederland.

Tja, nog maar een paar werkdagen op Hamro Gaun, want a.s. donderdag ga ik met de kinderen van Hamro Gaun die niet met Dashain naar huis gaan naar Chitwan.
De kinderen weten dat nog niet, het is een verassing voor hen. De meesten zijn nog nooit ver weg geweest. En aan het einde van de week daarop ga ik al naar huis.

Maar goed, het zou in deze aflevering over “de technische wonderen” van Hamro Gaun gaan.
Op Hamro Gaun zijn we (ik spreek voor het gemak maar over we, want ik voel me wat dat betreft erg verbonden met deze technische dingen) erg bezig met het milieu en energie.
Zo staan er bij de keuken twee zonnespiegels die automatisch met de zon meedraaien en die zo in staat zijn om 2 grote potten met water aan de kook te brengen, wat dan weer voor het koken van het eten voor de kinderen en de staf gebruikt wordt. Ook staan er op de verschillende gebouwen zonneboilers voor het warme water en de douches.

Hamro Gaun beschikt over een eigen biogas installatie. Het stront van de boerderij gaat hier heen en ook de wc’s van alle gebouwen komen hier op uit. Met dit biogas kan in de keuken gekookt worden, dit dus naast de zonne energie. Ook in de moesson, wanneer er bijna geen zon schijnt, kan de keuken toch nagenoeg op dit eigen opgewekte gas draaien. Alleen voor reserve staat er een butagasfles op een gastoestel aangesloten.

Voor de elektriciteit zit Hamro Gaun gewoon aangesloten om het elektriciteitnet, maar we hebben een eigen backup installatie. Als er geen elektriciteit is door een powercut, dan zijn we in staat om toch overal licht te laten branden, zodat de leerlingen wel hun huiswerk kunnen maken. Zelfs de computers kunnen hier nog op draaien. Dit soort powercuts vinden elke dag plaats en duren ten minste 2 uur, maar in de droge tijd kan dit oplopen tot 16 uur per dag.
De backupinstallatie is een hydropower systeem. Dwars door Hamro Gaun loopt een klein riviertje die van voren naar achteren een hoogte verval van zo’n 8 meter heeft. De hydropower installatie bestaat uit een kleine generator (uit een suzuki) die door het water wordt aangedreven en die zijn stroom levert aan een accu. Aan deze accu zit dan weer een omvormer gekoppeld, waardoor er 220V voor de backupinstallatie geleverd kan worden. Voor de echte liefhebber: via mijn site (www.henkp.nl) kun je een link naar een youtube filmpje vinden over deze hydropower installatie.
Op dit moment is de hydropower installatie helaas al een poosje stuk, en ik besteed een groot deel van mijn tijd hier aan de reparatie van dit ding.

Naast de Hydro power installatie hebben we ook een “waterhamer” in het riviertje staan. Een waterhamer is een soort pomp die door waterdruk – wat door het hoogte verschil in het riviertje ontstaat – wordt aangedreven en daardoor in staat is om 10% van het water wat wordt aangevoerd omhoog kan pompen. Dit water wordt dan weer gebruikt om de hoger gelegen akkertjes van de boerderij te bevloeien. Dus deze besproeiingsinstallatie kost dus geen energie.

Verder wordt al het “vuile” water wat we produceren – in de douches en in de keukens van Hamro Gaun – verzameld in een septietank en wordt nadat uitgegoten over een natuurlijk filter (een soort rietfilter). Pas daarna wordt het gezuiverd water wat je dan bijna kunt drinken) teruggegeven aan de natuur. Dit water komt dan in het grondwater terecht, wat verderop weer door boeren gebruikt kan worden voor het bevloeien van hun akkervelden.

In Nepal komt in geval van brand meestal geen brandweer auto. En zeker niet in de kleine dorpjes zoals Sanku, waar Hamro Gaun vlak bij ligt. Dus is er in Hamro Gaun een eigen brandblusvoorziening aangelegd. Elk gebouw beschikt over brandmelders, twee brandemmers, één gevuld met zand en één met water en in elk gebouw hangt een brandblusapparaat en … bij elk gebouw staat aan de buitenkant een grote brandkraan met 2 slangen die uitgerond kunnen worden. Het water wat hiervoor nodig is zit in een grote put – van 100.000 liter! – onder het volleybal / basketbal veld. Dit water komt in de moesson via de regenpijpen in deze opslagtank.

Tot slot vermeld ik nog dat we ons eigendrinkwatervoorziening hebben. Op het terrein van Hamro Gaun is een waterbron ontdekt die water van zeer goede kwaliteit levert. Dit water wordt naar een “watertoren” gepompt, waar 4 vaten van 3000 liter staan. Dus hebben we 12.000 liter water op voorraad. Dit water wordt overal op Hamro Gaun gebruikt. Voor drinkwater wordt het nog een keer extra gezuiverd door een klein filtersysteem. Zelfs ik kan dit gefilterde water drinken.

Er zijn nog meer ecologisch dingen op Hamro Gaun, zoals visvijver(tje)s waar vis voor consumptie en siervis voor verkoop in gekweekt wordt. Ook is er een boerderij waar groenten en fruit verbouwd wordt en waar ook mushrooms gekweekt worden (voor eigen gebruik en verkoop)
Je ziet het, terecht mag Hamro Gaun een ecologisch villages genoemd worden. Die voor de hele omgeving als voorbeeld gesteld kan worden.

Volgende keer iets over de reis naar Chitwan met enkele kinderen van Hamro Gaun.